top of page
kuvasz tartasi feltetelek.jpg

Tartási feltételek

Az ideális tartási körülményekbe tartozik:

 • megfelelő méretű terület áll rendelkezésre a kuvasz mozgásigényének kielégítéséhez

 • ha körülzárt kertben tartod, tudod biztosítani például a rendszeres sétát a mozgásigény maradéktalan kielégítéséhez

 • áttörhetetlen, biztonságos kerítés, mely lehet villanypásztorral (is) ellátott határoló vonal 

 • lehetőség a szélsőséges időjárás elleni védelembe vonulásra, elbújásra

 • nyílt területen lehetőség a saját pihenőhely, szálláshely, búvóhely kiválasztására

 • rendszeresen fertőtlenített ól, kennel, benne tiszta, száraz alom

 • ürülékmentes kifutó, kennel

 • ingergazdag környezet a szocializáció és a mentális egészség biztosítása érdekében

 • a kölyök hat hónapos koráig kiemelten fontos a más állatfajokkal, fajtársakkal, gyerekekkel, idegen emberekkel történő szocializációja, majd ennek fenntartása a kuvasz egész életében

 • az idegrendszer érettségének megfelelő különféle zaj, fény és mozgás ingerekhez való hozzászoktatás biztosítása (járművek, épített környezetek megismertetése) (a kuvasz neveléséről itt olvashatsz)

 • rendszeres egészségügyi ellátás (a kuvasz egészségéről itt olvashatsz)mindig elérhető friss, tiszta ivóvíz szükséglet biztosítása (nyáron felmelegedett víz cseréje, télen a befagyott víz cseréje)

 • jó minőségű, a kutya korának, méretének, fizikai terheltségének megfelelő mennyiségű élelem biztosítása (a kuvasz etetéséről itt olvashatsz)

„A gyerekekhez, idegenekhez való szoktatást legjobb kölyökkorban kezdeni. Ha jól van szoktatva a kutya, nem kell attól félni, hogy csak úgy letámadja az idegent, amikor a gazda ott van. Nem kell félni, nem szabad kapkodni, ha a bizalom megvan az ember felé, a kuvasz nem támad ok nélkül. De benne van a több ezer éves ösztön is, és ha csapkodják, bolondítják, láncra kötve, akkor nem bízik az emberben, akkor marni fog. Szintén kiskorban kell megtanítani a kuvaszt, hogy mi az, hogyan kell bánnia a lóval, a birkával. Amikor a kicsi szamár nyivákolt, először megijedtek tőle a kutyák, de most már szeretik a csacsit, játszanak vele, nem bántják.” (A. István, tenyésztő, Vajdaság)

„Főként, ha más állatfajokkal is együtt él a kutya, minden évben esedékes az ólak fertőtlenítése, amit én meszeléssel végzek. A higiénia kiemelten fontos az egészség megőrzésének szempontjából, az állatoknál is. A kuvasznak jó a szervezeti szilárdsága, ezért hatékonyan hasznosítja a tápanyagot, de hússal, jó minőségű táppal, tojással, zöldségekkel, különféle táplálék kiegészítőkkel tartható fenn hosszú távon az egészsége és az erőnléte.” (K. Béla, tenyésztő, Magyarország) 

„A terület mindenképp legyen akkora,hogy tudjon a kutya futni benne, játszani, ha pl. kisebb az udvar,akkor érdemes keskenyebb, de hosszabb ún. futófolyosót elkeríteni neki,pl. egy 5x5m-es kennelben nem tud sprintelni egyet,míg egy 12mx2m-es helyen már tud kis sprinteket eszközölni. Természetesen a legjobb, ha ennél sokkal több helye van, egy átlagos udvar bőven elég neki, mert a mozgásigényét abban már úgyis levezeti. Minél nagyobb a helye, annál kevesebb kárt okoz a fiatal kuvasz. Ha kisebb helyen van, mindennel is játszik.” (K. Gábor, tenyésztő, Magyarország)

kuvasz hazorzo.jpg
bottom of page