top of page
Tenkesf1.jpg

Kinek való a kuvasz?

"Bárkinek való, aki úgy neveli és szoktatja, ahogy illő. Nevelni kell, oda kell rá figyelni. Biztosítani neki helyet, élelmet, időt. Nem jó, ha a kuvasz egyedül van, ő is társas lény. Kell neki a nagy terület, amit bejárhat, állni kell az orvosi költségeket, paraziták ellen védeni. Egy kuvaszt, de egy komondort sem a kenyér haján és szalonnabőrön kell tartani.” (A. István, tenyésztő, Szerbia, Vajdaság)

„Ha a gazdajelölt első látogatásukkor valamiért nem tetszik a kuvaszainknak, ha a kuvaszaink furcsán viselkednek a vásárlóval szemben, akkor nem kap kiskutyát. Ha a vásárló agresszív vagy nagyon fél, ha nincs kertje, ha nincs a kutyatartásban gyakorlata, ha nincs ideje a kutyára, akkor nem kap kiskutyát.” (Sabine S. tenyésztő, Németország)

„A kuvasz gazdája olyan ember, aki nagyon intelligens és erős, mint testben, mint lélekben. Soha nem leszel képes túljárni a kuvasz eszén, de ahhoz, hogy képes legyél meggyőzni, kritikus, hogy jó kapcsolatod legyen vele. Aki hirtelen haragú, annak sosem szabad kuvaszt tartania. Ha leigázod a kuvaszt, azzal megtöröd a lelkét, és akkor meg minek tartod? Makacs lesz, és próbára tesz, de ha kiépítesz vele egy kapcsolatot, mindenét neked adja, viszonzásul.” (Caroline K. tenyésztő, USA) 

„Nem kötelező kuvaszt tartani. Csak az tartson kuvaszt, aki érti ezt a csodás fajt, mert a kuvasz nem akárkinek engedelmeskedik. Olyan ember tartson kuvaszt, akit a kuvasz méltónak talál némi csevejre, vagy vitára. Mert a kuvasznak vannak érvei, és az érveit szereti helyesnek tudni, ezért hajlamos akkor is azt állítani, hogy neki van igaza, amikor nincs. Ezért a kuvaszt szelíden kell meggyőzni érve helytelenségéről, szívvel-lélekkel. Akkor hajlamos elfogadni, hogy nem csak neki lehet igaza. Makacs, kitartó, ugyanakkor a legjobb barátja lesz annak, aki a legjobb barátja akar lenni. De a bizalmát nem könnyű elnyerni. Ezért aki kuvaszt szeretne tartani, legyen nyugodt vérmérsékletű, odaadó, kitartó, türelmes gazdijelölt. És a kuvasz eldönti, ki lesz egy életre a társa, a legjobb barátja.” (M. Erzsébet, kuvaszrajongó, Magyarország)

 

Megdobbant a szíved, amikor láttál egy fenséges, tekintélyt parancsoló kuvaszt? Régi vágyad, hogy egy ilyen nem mindennapi kutyafajtát vásárolj? Mielőtt meghoznád a végső döntést, vizsgáld meg önmagad és körülményeid, mert a kuvasz melletti elköteleződéshez nem elég sem a lelkes felindultság, sem értékeid védelmének a sürgető szüksége. Tudod-e, hogy mennyire fontos, hogy a Te szükségleteid és a kutya szükségletei találkozzanak? Tisztában vagy-e egy kuvasz szükségleteivel? 

Az alábbi szempontokat átgondolva, pontos választ adhatsz magadnak, hogy valóban neked való-e a kuvasz. Három oldalról közelítjük meg a kérdést, emberi, tartási és anyagi tényezőket figyelembe véve. E három tényező mindegyike egyformán fontos a döntés meghozatalához.

kuvaszcsaladfamily.jpg
  • Ki vagy te? Milyen vagy te?

  • Mire akarod használni a kuvaszt?Alkalmas-e erre a kuvasz?

kuvaszpair_edited.jpg
  • Hol fog élni a kuvasz?

  • Milyen és mekkora ez a terület? Tudod-e biztosítani a nevelési és egészségügyi alapokat?

kuvaszpairrun_edited.jpg
  • Tudsz gondoskodni egy nagytestű kutya élelmezéséről?

  • Tudod biztosítani a rendszeres egészségügyi ellátást? 

bottom of page