top of page
kuvaszmalehead.jpg

Kuvasz fajtastandard

Canis familiaris undulans hungaricus

Figyelemre érdemes és egyben érdekes a kuvaszgazdák és –vásárlók számára a fajtastandardon keresztül is megismerni ezt az egyedülálló fajtát, és tisztában lenni a kuvasz ismertető jegyeivel. A tenyésztők a fajtastandardot szem előtt tartva törekednek a legjobb kuvaszok tulajdonságait átörökíteni a szülőpárok kiválasztásával.

A kuvasz fajtastandard csakúgy, mint más kutyafajták esetében, elsősorban az ideális kutya küllemi leírását tartalmazza. Ennek alapján ítélik meg és rangsorolják a kutyákat a bírók a küllemversenyeken és ez alapján értékelik a kuvaszokat a tenyésztésbe vonáshoz szükséges tenyészszemléken. A fajtastandardokat eredetileg a fajtaklubok dolgozták ki, majd nemzeti és nemzetközi szervezetek fogadták el hivatalosan. 

Az első magyar kuvasz fajtastandardot Anghi Csaba és Raisits Imre vetette papírra, majd Magyarországon 1935-ben rögzítették. A Nemzetközi Kinológiai Központ (FCI, azaz Federation Cynologique Internationale) 1954-ben fogadta el a magyarországi, mint fajtastandardot adó ország által kidolgozott dokumentumot. 

Magyarországon és az FCI tagországaiban ez a standard az érvényes. De az FCI standardon kívül létezik az angol The Kennel Club által elfogadott, az Amerikai Kennel Klub által elfogadott , valamint a Kanadai Kennel Klub által elfogadott kuvasz fajtastandard. A standardok a hivatalos rögzítésüket követően több változtatáson mentek keresztül, és kisebb-nagyobb eltéréseket mutatnak a Magyarországon és az FCI tagállamain belül elfogadott kuvasz standardhoz viszonyítva.  Ideális esetben egy fajtára egyetlen, a fajtaadó országban érvényes fajtastandard létezne, a kuvasz esetében tehát a Magyarországon elfogadott FCI standard. 

 

Az elsősorban küllemi jegyeket leíró fajtastandard mellett legalább ugyanolyan fontos a kuvasz  belső tulajdonságainak, karakterének, temperamentumának alapos ismerete. Ez teszi lehetővé egyrészt, hogy a kutya felé a fajtájának megfelelő elvárásokat támasszon a gazda, másrészt a temperamentum ismerete segít pontosan megérteni az alapvető tartási feltételeket. Hogy egy adott kuvasz temperametumáról hiteles adatot kapjunk, legjobb alkalom a kuvasz klubok által szervezett tenyészszemlén való részvétel. Nagy tapasztalattal rendelkező kuvasztenyésztők és gazdák találkozói ezek az események, ahol a legkiválóbb lehetőségünk adódik tanulni a kuvaszról, saját, valós tapasztalatokat szerezni, és kapcsolatokat építeni a tenyésztőkkel.

 

A kuvasz ideális temperamentumáról, és hogy hogyan mérik fel a kuvasz tulajdonságait a temperamentum tesztek, itt olvashatsz.

A különböző fajtaleírásokat egészében mutatjuk meg ezeken az aloldalakon.

 

A hivatalos dokumentumok a linkkel elérhető kennel klubok oldalán találhatók. 

Daria Panonnia 011021 30.jpg

Kuvasz standardok a világban

FCI logo kuvasz.png

Az FCI standard a Magyarországon és az FCI tagállamokban érvényes standard.

Canadian Kennel Club logo_edited.jpg

A Kanadai Kennel Klub Kanadában érvényes standardja

american-kennel-club-logo_edited.jpg

Az Amerikai Kennel Klub által elfogadott, az Amerikai Egyesült Államokban érvényes standard.

kuvasz bitch head.jpg

Kuvasz standard összehasonlítás

 Ez az oldal jelenleg fejlesztés alatt áll

bottom of page