top of page
kuvasz kolyok puppy.jpg

Hogyan neveljük a kuvaszt?

Minden ember más, minden kutya más, ezért a kuvasz nevelésére vonatkozóan sem lehet apró részletekbe menő tanácsokat, praktikákat kőbe vésni. Vannak azonban olyan irányelvek, amelyeknek egyedre szabott gyakorlatba ültetése támpontokat adhat a témában.

Mint minden fajtánál, a kuvasz esetében is fontos kiindulási pont, hogy milyen célra tenyésztették az adott fajtát. Kutya vásárlásakor, befogadásakor ezt az alapinformációt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ugyan a világ, az emberi életmód az évszázadok alatt sokat változott, a kutyák, a kutyafajták alapösztönei nem törlődtek el. A megfelelő karakterű terrier ma is terrierként viselkedik, a golden retrievert ma is hajtja vadászösztöne, s így van ez a kuvasszal is.

 

A kuvaszt munkára tenyésztették, ezért csak olyan elvárásokat szabad támasztani vele szemben, melyek összhangban vannak a fajta karakterével. Nem várható el tőle, hogy a helyesen működő védőösztönét elfojtsa a területen, hogy heves farkcsóválással üdvözölje a nem tiszta szándékkal közeledőket. Mint pásztorkutya, az emberrel való folyamatos és szoros együttműködésre lett kialakítva, ezért az sem várható el tőle, hogy elfogadja és jól tűrje az emberi kontaktus hiányát.

 

A kuvasz védelmezi a területet, járőrözik, és az emberrel dolgozik együtt. Ezért a kuvasz védelmező, aktív, nagy mozgásigényű és gazdájához ragaszkodó, hiszen ezeket az alapvonásokat hordozza évszázadok óta. Ezekkel összefüggésben a kuvasz nem alkalmas lakásban való tartására, elszigetelten, leláncolva vagy szűk helyre zárva tönkre megy, ahogy a többi kutyafajta is, s agresszívvá válhat.  Alkalmas viszont területvédelemre, kitartó munkára, nagy területek bejárására, más állatfajokkal való együttélésre és családcentrikus. „Tartsd az állatot természete szerint” – tartották a régi magyarok. Tartsd a kutyát kutyaként, a kuvaszt kuvaszként, ez az egészségének, kiegyensúlyozottságának és vele való harmonikus együttélésnek az alapja.

Devina 220814 38.jpg

„A kutya állat és nem gyerek. A gazda nem anya vagy apa, s nem falkatag, hanem gazda. Ha van rendszer a kutya életében, akkor nem unatkozik, nem rongál, de képes pihenni és családi életet is élni. Képes alkalmazkodni, de csak akkor, ha szabályok vannak. Kiskorban még aranyos, hogy harapdál a kiskutya, de amikor 30 kg-osan harap, az már komoly problémát fog jelenteni. Kölyökkorától kell felállítani a határokat, és akkor harmóniában lehet élni a mindennapokat. ” (C. Rebeka, kutyaiskola-vezető, Magyarország)

„Az első, amit megtanítottam, mindegyiknél az volt, hogy megtanulja, hogy „Nem!” A „Nem törvényét” kell megtanítani a kutyának. Legalább két hónap kellett hozzá, mikor a legelső kutyának meg kellett tanítanunk, hogy amikor kiáll a férjem hajnalban a kocsijával, nyitott kapunál ne szaladjon ki. Ha ember, ha kutya, ha macska van kint, akkor sem. A két utca közt három méter mély vízelvezető árok, két oldalán erdősáv, autók, jövés-menés, ezért muszáj volt megtanítani. Aztán ők már egymást tanították, ahogy jöttek sorban. Egymást morogták el, ha valamelyik nem akarta betartani a kapu szabályt.” (B. Éva, tenyésztő, Magyarország)

A kuvasz nem plüssjáték, s nem Barbie-baba, hanem egy erőteljes, karakteres, rendkívül intelligens és értékes kutya. S mint kutyának, az anyától való leválasztástól kezdődően, nyolc hetes korától kell kialakítani a szabályrendszert, a határokat, a rutinokat. Szabályok, rendezettség, tiltások és megerősítések – ezek között a keretek között tud természete szerint élni mint kutya. Következetesség és szeretet – erre van szüksége, hogy érző lényként, teljes és kuvaszhoz méltó élete legyen.

Kuvaszmale.jpg

A kuvasz nevelése valójában inkább a való foglalkozást jelenti, melynek vezérmotívuma a folyamatosság. Elsődleges szempont a fajta igényeinek megfelelő hozzászoktatás emberekhez, állatokhoz, hirtelen fellépő ingerekhez, mindenhez, ami körülveszi - ez magabiztosságának alapja. A folyamatosság mellett a fokozatosság elve a másik kulcselem, hogy mindezen ingerekkel idegrendszeri érettségének megfelelő módon, tempóban és intenzitással találkozzon a kutya. 

„A szocializáció a legtágabb értelemben véve elsődleges. Gépek, járművek, városi zajok, forgalmas utcák, térelrendezések, állatorvosi rendelők – s a sort hosszasan folytathatnánk -, mindenféle inger közepette az érdeklődő, közömbös viselkedésforma a kívánatos. A magabiztos, jól szocializált kuvasz kezelhető és jól vezethető bármilyen élethelyzetben. 

 

A nem megfelelő szocializáció következménye lehet a félelem vagy a túlzott agresszió, mely gyakran szintén félelemből, épp a szocializáció hiánya miatti bizonytalanságból fakad. Ha a nevelésről beszélünk, akkor ha nem foglalkozunk a kutyával, az épp olyan hiba lehet, mint ha nem a fajtának megfelelően foglalkozunk vele, vagy ha a vele való foglalkozást túldimenzionáljuk, és olyan viselkedésformákat erősítünk meg benne, amelyek épp az agresszivitást táplálják. Én úgy gondolom, hogy a kuvaszt nem kell képezni a szó klasszikus értelmében véve. Foglalkozni kell vele, legyen jól vezethető, legyen magabiztos, és vészhelyzetben kapcsoljon be a védő ösztöne.” (T. Gábor, kutyakiképző, Magyarország)

IMG_3085.jpg

A szocializáció kérdésében fontos szerep jut a kutyaiskoláknak is. Amellett, hogy alap szocializációt adnak a kutyáknak, itt a gazda szakember támogatásával tanulja meg az adott kutyafajtával való helyes bánásmódot, technikákat. A jó kutyaiskola vezetője komoly szakmai tapasztalatával támogatja a gazdát, speciálisan a fajtával való bánásmód tekintetében.  A kutyaiskoláknak emellett abban is kiemelt szerepük van, hogy segítsenek időben felismerni azokat az apró jeleket, amelyek a kutya domináns viselkedését jelzik, s adjanak szakmai támogatást, hogy a gazda hogyan tudja ezeket felismerni, s hogyan tud helyes reakciókat adni a helyzetekre. Amennyiben ez időben megtörténik, a folyamat nem fejlődik tovább a veszélyes helyzetekig. 

Mindezek kulcsfontosságú előzménye, hogy a tenyésztésbe csak a stabil idegrendszerű egyedeket vonják be. A tenyésztőknek, bíróknak kiemelt felelőssége van abban, hogy csak a legmegfelelőbb tulajdonságokkal rendelkező egyedek utódai kerüljenek a leendő gazdákhoz. (Hogy Magyarországon hogyan működik a tenyészszemle a gyakorlatban, arról itt olvashatsz.) A tenyésztők és szakemberek szerepe abban is kiemelkedő, hogy irányításukkal egy adott családba, adott körülmények közé, a kutya leendő funkciójának megfelelően, célzottan tudjanak kölyköt ajánlani. (Arról, hogy hogyan vásárolj kuvasz kölyköt, itt olvashatsz.)

kuvaszsweden3sticks.jpg

Ez az oldal jelenleg fejlesztés alatt áll

kuvaszswedenpuppy.jpg
bottom of page