top of page
kuvaszai2.jpg

A Kuvaszról

Rengeteg hivatalos, nem hivatalos, helyes, helytelen vagy épp ellentmondásos forrás található az interneten a kuvaszról. Mi, mint kuvaszgazdák, a kuvasz rajongói, és a Kuvasz Világ blogjának szerkesztői így látjuk a kuvaszainkat. 

Elsőként büszkék vagyunk magyar kuvaszainkra. Szemet gyönyörködtető, impozáns és nem mindennapi látványt nyújtanak, amikor oldalunkon sétálnak. Nemes viselkedésük, történelmük éppannyi gazdagságot rejt, mint karakterük.

Örülünk, hogy hazatérve otthonainkba, kuvaszok várnak minket a kapuban, örülünk, hogy amíg távol vagyunk, biztonságban tudhatjuk az otthonunkat, az állatainkat, a szeretteinket. Tudjuk, hogy nyugodtan alhatunk, mert álmunkat a kuvasz őrzi.

Nincs két egyforma kuvaszgazda, különbözik kulturális környezetünk, életkörülményeink, a kuvaszhoz fűződő elvárásaink, igényeink. Akár elsőrangú nyájőrző kutyát jelent a kuvasz, akár a család és a ház védelmezőjét, akár hallatlanul intelligens négylábú barátot és társat, ami összeköt bennünket, az a fajta iránti szenvedély és szeretet, bárhol is élünk a világban. 

IMG_6175_edited.jpg

A kuvaszok nagytestűek és védelmezők, ugyanakkor rendkívül érzékenyek is. Nem szeretnek sokáig távol lenni tőlünk. Érzékenyek a dicséretre, de a rosszkor vagy rosszul mért elmarasztalásra is. Csodálatos, hűséges és türelmes társak, de nem mindenkinek valók. Mivel azért szelektálták és tenyésztették őket, hogy őrizzék a gazdáikat és azok vagyonát, állatállományát stb., ezért függetlenségükből adódóan gyanakvóak lehetnek az idegenekkel, de még az általunk barátnak tartott emberekkel szemben is. Ez nem jelenti azt, hogy a kuvasz hamis, az igazság nem is állhatna távolabb ettől. Tapasztalattal rendelkező kuvasztartók hevesen tiltakoznak e megbélyegző állítás hallatán. Nem a kuvasz hamis. Épp a kuvasz az, aki nem tűri hamisságot.

 

A kuvasz csalhatatlan emberismerő. Képes kifürkészni az emberek szándékait, mindig figyelmes a veszély jeleire, szinte fanatikus őrző-védő. Amikor indokoltnak ítéli, meglepő sebességgel képes reagálni az észlelt veszély szintjének és mértékének megfelelően. 

A megfelelő temperamentumú kuvaszok stabil idegzettel rendelkeznek, és nem agresszívek öncélúan, de dominánsan viselkedhetnek.

 

Akkor cselekszel bölcsen, ha elsőként alapos kutatómunkával és utánajárással tudatosan megismerkedsz ezzel a fajtával, és nem az internetről, hanem a valóságos életből, és kuvaszgazdákkal, kuvasztenyésztőkkel való élő kapcsolatból szerzed meg előzetes tudásodat. ( A kuvasz temperamentumáról itt olvashatsz bővebben.)

feherkuvaszkan.jpg

Soha nem tartottuk a kuvaszt kennelbe zárva, láncra kötve, elszigetelve. Az ilyen tartási körülmények között agresszívvá válhatna, ahogyan más kutyafajták is. A kuvaszaink nagy mozgás igényű, aktív kutyák, ezt az igényüket udvaron tartás mellett több kilométeres sétákkal igyekszünk nekik rendszeresen kielégíteni. El sem tudjuk képzelni, hogy egészséges kuvasz életük lehetne a számukra szükséges és megfelelő élettér, valamint mozgás biztosítása nélkül.

A kuvaszok a kamaszkorukon túl is játékosak maradnak. Van humorérzékük, és szívesen ugratják falkatársaikat és gazdáikat is. Az idősebb kuvaszok általában nyugodtak és visszafogottak, az ő legmeghatóbb tulajdonságuk a bölcsesség.  A túlzott ugatás sosem jelentett problémát kuvaszainknál, de az ugatási szokások, mint sok más jellemző, kutyára válogatja. Igazi dolgozó kuvaszhoz illő módon a mi kuvaszaink is szeretnek valamilyen munkát, feladatot végezni, legyen az otthonunk, az állatállományunk vigyázása, a család felügyelete, vagy egyszerűen csak tevékenységeink nyomon kísérése. 

Mivel kuvaszokkal nőttünk fel, ezért saját tapasztalatunk van arról, hogy szelídek a gyerekekkel, és szeretnek velük játszani. Az érett kuvaszok már tisztában vannak nagy erejükkel, de a kuvaszkölykök, akárcsak a gyerekek, gyakran nem ismerik a határaikat. Akárcsak más kutyafajták esetében, a kuvasznál is kiemelten fontos a kölyökkutya és a gyerekek közös játékának felügyelete. 

 

A kutyáink a fejlődési korszakaiknak megfelelően többször letesztelték a határainkat, átéltük a dominancia fordulópontjait. Ez nem valószínűtlen forgatókönyv számodra sem, ha úgy döntesz, hogy egy kuvaszt fogadsz az életedbe. A kuvasz szeretetének, gazda iránti hűségének, nincsenek határai, de kuvasztartóként alapkövetelmény ismerni a fajta jellegzetességeit, és ehhez mért elvárásokat támasztani a kuvasszal szemben. (A kuvasz neveléséről itt olvashatsz bővebben.)

IMG_8489.jpg

Kuvaszgazdának lenni, szerintünk annyit tesz, mint Embernek lenni. Az állatok iránti megfelelő hozzáállással, etikával és intelligenciával.

Egy híres kuvasztenyésztő egyszer azt mondta nekünk, hogy a kuvasz nem való mindenkinek, mert a kuvasz rendkívül intelligens, s ő olyan emberekkel is találkozott, akik nem voltak annyira intelligensek, mint a kuvasz. Tehát, kérlek, mielőtt nekivágsz a kuvasz iránti elköteleződésnek, gondold át, hogy méltó vagy-e a kuvasz szolgálatára és társaságára, mert ez a kutya hamarabb kiismer, mint hogy észrevennéd. (Arról, hogy kinek való a kuvasz, itt olvashatsz.)

Ha úgy döntesz, hogy egy kuvaszt hívsz meg az életedbe, döntő fontosságú, hogy jó hírű tenyésztőt válassz. Végezz alapos kutatást annak biztosítása érdekében, hogy a tenyésztő követi-e az etikai gyakorlatokat, és prioritásként kezeli-e a kutyák jólétét. A jó hírű kuvasztenyésztők kiemelten kezelik a kutyáik egészségét és temperamentumát, elvégzik a szükséges egészségügyi szűréseket, és gondoskodó környezetet biztosítanak a kölykök számára (arról, hogy mit jelent ez pontosan, és hogyan vásárolj kiskutyát, itt olvashatsz részletesebben). 

Aktív hozzáállásod lehet a biztosítéka annak, hogy egészséges és boldog kuvasz kiskutyával térj haza. Egy kölyök vagy egy idősebb kuvasz örökbefogadásának szintén megvan a maga szépsége, de kérjük, semmilyen körülmények között ne vásárolj kuvaszt szaporítóktól.

A kutyaszaporítók elegendő kárt okoztak és okoznak a kuvasz fajtának, és akadályozzák az elhivatott tenyésztők munkáját, akik életük 30-40-50 évén keresztül megőrizték a kuvaszt.

IMG_4673_edited.jpg

Ha kuvaszról van szó, el kell, mondjuk, hogy sem nálunk, sem másnál nem fogod megtalálni a bölcsek kövét. Koránt sem tudhatunk mindent, már csak azért sem, mert a kuvaszaink nap mint nap új dolgokat tanítanak magukról és magunkról is. Izgalmas és érdekes egyre jobban megismerni a gondolkodásukat, megfejteni a viselkedésük mozgatórugóit, olvasni az érzelmi reakcióikban.

 

A Kuvasz World Blogban szereplő  kuvaszgazdák történeteinek gyűjtése közben is rengeteget tanulunk, és reméljük, hogy ezek a kis történetek Neked is hasznodra válnak a fajta megismerésében. 

Nagyszerű utazást kívánunk Neked is a Kuvaszok Világában!

IMG_2440_edited.jpg

A Kuvaszról vázlatosan

Eredete: A kuvasz archaikus kutyafajta. Használták őrzésre, emberek és állatok védelmére, vadászatokon. Munkavégzésre szelektálták és tenyésztették.

Méret: A kuvaszok nagytestű kutyák, a Magyarországon is alkalmazott FCI fajtastandard szerint a  kanok marmagassága 71-76 cm, a szukáké 66-70 cm, a kanok súlya 48-62 kg, a szukáké 37-50 kg. Élettartamuk 12 év.

Megjelenés: A kuvaszok fehér, dupla szőrzete közepes hosszúságú, hullámos.

Vérmérséklet: A kuvasz védelmező, hűséges, intelligens, független és heves. 

Energiaszint: A kuvaszok energikus kutyák, sok mozgást igényelnek.

Ápolás: A kuvasz szőrzete öntisztuló, vedlési időszakban fésüléssel segíthető a szőrzet cseréje, mely a bőr egészségéhez is hozzájárul.

Nevelés: A kuvaszok intelligens kutyák. Nevelésük és szocializációjuk következetes és szeretetteljes odafigyelést igényel. 

 

A kuvasz:

· intelligens: szívesen tanul és dolgozik a gazda kedvére, akinek meg akar felelni, de a repetatív, céltalan vezényszóra történő cselekvések NEM valók neki 

· nagytestű és nagy mozgásigényű, ezért térre van szüksége. Lakásban, szűk helyen, megfelelő élettér és mozgás nélküli tartásra NEM alkalmas

kuvaszkankuvaszszuka.png

Érdekességek a Kuvaszról 

A fehér állatok ritkák a vadonban, ezeket több kultúrában szentnek tartották, és legendák, mítoszok alapjául szolgálnak (például a lakota indiánok fehér bölénye, az indiai fehér elefánt, a fehér farkas vagy az afrikai fehér oroszlán). A fehér állat születése vagy megjelenése a béke és a helyreállított egyensúly új korszakának jele, a tisztaságot, a lelki beteljesedést képviseli. A fehér szín a magyar hagyományban a legmagasabb szellemi és erkölcsi minőség színe. 

Korábban feltételezték, hogy a kuvaszok színe segített a pásztoroknak megkülönböztetni kutyájukat a farkasoktól. Valójában a fehér szín messziről is feltűnő, így elijesztheti, de legalább mérlegelésre készteti a ragadozókat. 

Vannak olyan elméletek, amelyek szerint a kuvaszból ered a többi nagytestű fehér pásztorkutya is, például a csuvacs vagy a pireneusi. 

Egyes kuvaszokat nagy pireneusokkal vagy maremmákkal kereszteztek, ezeket big white dog, azaz nagy fehér kutya néven emlegetik. Ez lehet az oka a hasonlóságoknak és annak, hogy sokan a mai napig nem tudják megkülönböztetni a fajtákat. 

 

Sokan úgy tartják, hogy a kuvasz úgy mozog, mint egy farkas, erőteljesen, kecses léptekkel. Amikor üget vagy fut, úgy tűnik, mintha siklana, a test fel-le irányba alig mozog. Mivel a járása könnyed, képes 15 mérföldet/ 20-25 km-t vagy annál többet is ügetni fáradság nélkül.

A kuvasz (ejtsd: KOO-vahss; többes szám Kuvaszok, ejtsd: KOO-vah-sok) valószínűleg a legrégebbi a három ősi magyar fajta közül.

A kuvaszok elszánt, akaraterős, kitartó kutyák és nagyon jól tűrik a fájdalmat. 

20161123_193919_edited.jpg

A kuvasz történelméről

A kuvasz történelme a magyar történelem évezredeibe nyúlik vissza. Számos legenda és elmélet található az interneten erről a témakörről, de nagy részüket semmilyen hiteles történelmi bizonyíték nem támasztja alá. A téma feldolgozása kutatómunkát igényel. 

Esterházy gróf mutatatta be ezt a fajtát először kutyakiállításon, 1883-ban, Bécsben. Ahogyan a magyarságot is érték csapások, úgy a kuvaszt sem kímélte a történelem sodrása, s még az 1920-30-as években a legnépszerűbb nagytestű kutyafajtának számított Magyarországon s Nyugat-Európában is, addig az 1940-es évek világégése a kuvasz fajtát is végveszélybe sodorta. Kevesebb, mint 30 kuvasz maradt Magyarországon a háború végére. Jelenleg körülbelül  200 regisztrált egyed születik Magyarországon évente.

 

A kuvasz egészsége

A kuvaszok az egészséges kutyafajták közé tartoznak, de nagytestű kutyák lévén, hajlamosak lehetnek egyes tipikus betegségekre. Ilyen a csípőízületi diszplázia. A másik, nagy, mély mellkasú kutyákat sújtó probléma lehet a gyomorcsavarodás. (A kuvasz egészségéről bővebben itt olvashatsz.)

 

A kuvasz gondozása

A kuvaszok aktív kutyák, akiknek sok mozgásra van szükségük, és nem alkalmasak olyan lakásokba vagy otthonokba, ahol nincs hozzáférés egy nagy, bekerített udvarhoz. Még az udvaron élő kuvaszoknak is szükségük van testmozgásra, munkára, hosszú sétákra vagy futásra, hogy fizikailag elfáradjanak. Ha hosszú ideig egyedül maradnak, pusztítóvá vagy agresszívvé válhatnak. (A kuvasz neveléséről bővebben itt olvashatsz.)

 

A kuvasz etetése

Az, hogy mennyit eszik egy felnőtt kutya, függ a méretétől, a korától, a testfelépítésétől, az anyagcseréjétől és az aktivitási szintjétől. Egy jó formában lévő kuvasz tömeges, izmos, de nem túlsúlyos. Ha ránézel a kuvaszodra, és látod a derekát, és az oldalát végigtapintva erős nyomás nélkül érzed a bordáit, akkor a kuvaszod jó formában van. Ha a bordáit nem érzed az ujjaiddal, akkor a kuvaszodnak több mozgásra és kevesebb ételre van szüksége. (A kuvasz etetéséről bővebben itt olvashatsz.)

 

A kuvasz szőrzete

Amikor a kuvasz vedlik, gyakoribb fésülést igényel. Hacsak nem beteg, vagy valami kellemetlen szagú dologban nem hempergett meg, a kuvasz bundája szagtalan, taszítja a szennyeződéseket és a vizet. Egyes tapasztalatok szerint nem allergizál. Sűrű bundája miatt a kuvasz jól tűri a meleg és a hideg időjárást is, de a kánikula és a magas páratartalom jobban megviseli, mint az erős fagy. 

 

A kuvasz és a gyerekek

A kuvaszok szeretik a gyerekeket, gyengédek és védelmezők velük szemben. Bármilyen más kutyafajtára igaz, így a kuvaszra is, hogy bölcs dolog szülői felügyeletet biztosítani a kutyák és gyerekek játékának. Ahogyan minden kutya esetében, a gyerekeket meg kell tanítani, hogyan kell biztonságosan megközelíteni és megérinteni a kuvaszt, és fontos felügyelni a kutyák és kisgyermekek közötti interakciókat (A kuvasz neveléséről itt olvashatsz bővebben). 

 

A kuvasz és más állatok kapcsolata

A kuvasz védelme alá veszi a gazda összes házi állatát, jószágát.  Ez a kutyafajta a nagyragadozók elleni védekezésre is alkalmas. (A kuvasz és más állatfajok kapcsolatáról itt olvashatsz részletesebben.)

Image by Johny Goerend

Maradj velünk kapcsolatban!

Köszönjük, hogy feliratkoztál hírlevelünkre!

bottom of page