top of page
kuvasz orzo vedo pasztorkutya.jpg

A Kuvasz Temperamentuma

Még a kutyák fajtastandardja elsősorban a kutya ideális küllemi tulajdonságait foglalja magában, a addig a kutyák belső tulajdonságainak, ösztönkészletének , karakterének , viselkedésnek mérésére a temperamentum teszt szolgál (németül wesen-teszt). 

Minden fajtának megvan a maga jellegzetes temperamentuma, ez az, ami a kutya külső ismertető jegyei mellett az adott fajtát egyedivé teszi. A temperamentum az egyed természetes hajlama arra, ahogyan egy bizonyos módon reagál egy ingerre. A temperamentummal összefüggő viselkedési jegyek, minták, idővel módosulhatnak az ingerhez való szoktatással és a tanulással. (Burch és Ljunren, 2019). A kutya temperamentumába nem tartoznak bele a kutya fizikai jellemzői, sem a tanult viselkedések, mint például a parancsszavakra való reagálás. Az ideális kuvasz ösztönökről az alábbiakban olvashatsz.

A kuvasz őrző-védő pásztorkutya, fajtájára jellemzően hordozza az alapösztönöket. Megfelelő ösztönei közé tartozik a magabiztosság, a rá bízott állatokkal való közömbösség és a kiszámítható magatartást eredményező idegrendszeri stabilitás. 

A jó pásztorkutyát védő ösztöne teszi képesé arra, hogy a rá bízott állatokat megfelelően meg tudja védeni. A pásztorkutyák területet védelmeznek, számukra egy nyáj például mozgó, bekerítetlen területként tartozik a védelmük alá, de ugyanezen mechanizmus alapján védelmezik egy bekerített kerten belül a vagyontárgyakat vagy a személyeket, társállatokat is. A veszélyforrást akár külső ragadozó, akár személy irányából érzékeli, megfelelően működő védő ösztönével, elsősorban elriasztással reagál. 

 

A kuvasz a különféle audio-vizuális ingerekre érdeklődő, de közömbös választ ad. A kuvasz számára nem kívánatos sem a túlzott agresszivitás, sem a félelem. A kuvasz nem támad feleslegesen, képes különbséget tenni valós és vélt veszély között, és képes a veszélyforrás szintjének megfelelően reagálni. Ugyanakkor érdeklődően, magabiztosan viselkedik ismeretlen és kiszámíthatatlan ingerek hatása mellett is. Még fenyegető mozdulatokra, ingerekre sem hátrál behúzott farokkal. A stabil idegrendszer alapkövetelmény ennél a fajtánál. (Arról, hogy miért kiemelkedően fontos a kuvasz magabiztossága, kiegyensúlyozottsága, itt olvashatsz bővebben.)

A magyar jogszabályok szerint a kuvasz egyed tenyésztésbe vonásának feltétele a tenyészvizsga sikeres teljesítése. Ez a vizsga fele részben méri a kuvasz fajtastandardnak való megfelelését, tehát a küllemi jegyek meglétét, és fele részben vizsgálja a kuvasz ösztöneinek működését. A tenyészvizsga abszolválásának kötelezettsége azt a célt szolgálja, hogy a tenyésztésbe csak azon egyedek kerüljenek bevonásra, amelyek mind küllemi jegyekben, mind ösztönök tekintetében a megfelelő minőséget képviselik; s kiszűrésre kerüljenek azok az egyedek, melyek nem kívánatos küllemi vagy karakterjegyeket hordoznak. A pontozásos rendszerben működő vizsga küllemi elbírálásának alapja az FCI fajtastandard, a karaktervizsgálat pedig többféle teszten keresztül méri fel az ösztönök működését. 

Magyarországon nemcsak a tenyészszemléken van lehetőség az egyed temperamentumának felmérésére, de a kuvasz klubok által szervezett bátorságpróba vagy a Gyémánt Kuvasz Kupa is ezt a célt szolgálja. Ezeken az eseményeken minden érdeklődő részt vehet kuvaszával, és kaphat visszajelzést kutyájáról, attól függetlenül, hogy tenyészteni szeretné-e vagy sem. Mielőtt kuvaszt vásárolunk, többek között ezek a rendezvények is lehetőséget adnak arra, hogy minél bővebb információkat szerezzünk a kuvaszról, s hogy közelebbről megismerjük a tenyésztők munkáját. Emellett ismeretséget köthetünk a fajta elhivatott képviselőivel, megismerhetjük közösségüket. 

A különböző klubokban a feladatok és azok komplexitása, nehézsége eltérő lehet, de mindegyik temperamentum teszt ugyanazt célozza meg: a megfelelő temperamentummal rendelkező kuvaszok felmérését annak érdekében, hogy a legjobb minőségű egyedek tenyésztessenek tovább. „Hiába néz ki úgy, mint egy kuvasz, ha nem rendelkezik a megfelelő ösztönökkel, akkor az nem kuvasz” – tartják a magyar tenyésztők.

Kuvaszlivestockguardiandog.jpg

A kuvaszt munkára tenyésztették, fajtájára jellemzően hordozza az alapösztönöket. Megfelelő ösztönei közé tartozik a magabiztosság, a rá bízott állatokkal való közömbösség és a kiszámítható magatartás, mely idegrendszeri stabilitásának eredménye. Folyt köv...

Temperament des Kuvasz

kuvasztemperamentumsweden.jpg
bottom of page